субота, 11. децембар 2010.

Master studije: Srpski kao strani jezik

Filološki fakultet u Beogradu
Evropska unija, kroz Tempus projekat, finansira reformu studija stranih jezika na državnim univerzitetima u Srbiji, čiji je nosilac beogradski Filološki fakultet. Projekat će trajati tri godine i za to vreme na državnim fakultetima treba da se razvije posebno usmerenje na osnovnim akademskim studijama - usmerenje prevodilac i dva nova programa master studija: Srpski jezik kao strani jezik i Konsekutivno i simultano prevođenje.

Projekat se oslanja na preliminarne rezultate ankete Filološkog fakulteta, koja je pokazala da je nezaposlenost ili neodgovarajuća zaposlenost diplomiranih filologa velika. Takođe, diplomirani filolozi najčešće nemaju priliku da se kontinuirano usavršavaju, a na tržištu rada kod različitih struka generalno je zastupljena potreba za dodatnim znanjem jezika, pokazala je anketa.

Kako je rečeno na prvom sastanku učesnika u projektu održanom na Filološkom fakultetu u Beogradu, u osavremenjavanju sadržaja studija stranih jezika učestvuje pet univerziteta u Srbiji, kao i pet stranih univerziteta i partnerske organizacije, privredne komore, Nacionalna služba za zapošljavanje, Kancelarija za evropske integracije.

U izradi koncepta reforme pošlo se i od činjenice da u Srbiji nije razvijena jezička strategija i politika, rečeno je na skupu održanom krajem sedmice i navedeno da je jedan od ciljeva ustanovljavanje strukture i karakteristika potražnje za diplomiranim filolozima.

Treba ustanoviti vrstu i opseg dodatnih znanja potrebnih diplomiranim filolozima za aktuelna zaposlenja, potrebe tržišta rada za dodatnim poznavanjem jezika, načine sticanja dodatno potrebnih znanja, kvalitet, opseg i pružaoce dodatno stečenog znanja.

Modernizacijom sadržaja povećava se kapacitet studija stranih jezika u Srbiji za međunarodnu saradnju. Uvođenje srpskog jezika kao stranog, na master studijama, treba da bude privlačno zemljama u našem okruženju i šire, rečeno je na skupu. Koordinator projekata je Univerzitet u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Нема коментара: