петак, 27. мај 2011.

Umetnost bez granica - Ivan Tomić


- Jako nam je značilo to što je neko iz potpuno drugačije kulture prepoznao emocije i poruku koju prenosimo ovom predstavom. To su nam rekli i gledaoci i stručna publika na festivalu. Predstava je međunarodna u najbukvalnijem smislu: tekst je napisala Šveđanka, režirao je Holanđanin, radili smo ga u Danskoj, izvodimo ga u Beogradu, a stalno dobijamo pozive iz inostranstva. To je dokaz da je pozorište za mlade zanimljivo publici u celom svetu - kaže za Wave magazin glumac Ivan Tomić

"Okamenjeni princ" Ivan Tomić
Malo pozorište "Duško Radović" gostovano je 2008. godine u Japanu, gde je učestvovalo na međunarodnom festivalu u Okinavi. Popularna predstava "Okamenjeni princ", danskog reditelja Marka van der Veldena, po poemi Šveđanke Heninge Mankel, dobila je jako dobre kritike, a za uspeh celog tima najzaslužniji su glumci Ivan Tomić i Goran Jevtić, koji su japanskoj publici uspeli da prenesu emociju predstave i to na drugom jeziku.

- Jedina prepreka koja je stajala na putu za Okinavu bio je jezik. Na kraju se i to lako rešilo i otputovali smo krajem jula - objašnjava Ivan Tomić koji je tokom ovog boravka razbio predrasude o Japanu. Najpre je otišao u restoran gde obeduju obični radnici, jer dobar glumac na taj način najlakše prikuplja informacije za buduće likove. Utisci sa putovanja su mnogobrojni: aerodromska pista u Osaki napravljena je na veštačkom ostrvu; američki vojnici u subotnjem izlasku u grad; osoblje hotela koje ne upućuje ni jednu reč, a da se odmereno ne nasmeši; ljudi koji vam, ukoliko ih pitate za neku informaciju, naširoko objašnjavaju, ali na japanskom; grobnice bližnjih u neposrednoj blizini kuće u kojoj živite. Na Okinavi postoji veliki akva park koji vredi posetiti ne samo zbog zabave i tehnologije, već i da biste bolje razumeli pacifičku kulturu i način življenja.

Malo pozorište "Duško Radović" inače neguje nekoliko repertoarskih linija. Jedna od njih je pozorište za mlade, a predstava "Okamenjeni princ" putovala je po mnogim međunarodnim festivalima, između ostalog izvođena je u Kopenhagenu i Viborgu (Danska).

Ekipa u Okinavi - Jako nam je značilo to što je neko iz potpuno drugačije kulture prepoznao emocije i poruku koju prenosimo ovom predstavom. To su nam rekli i gledaoci i stručna publika na festivalu. Predstava je međunarodna u najbukvalnijem smislu. Tekst je napisala Šveđanka, režirao je Holanđanin, radili smo ga u Danskoj, izvodimo ga u Beogradu, a stalno dobijamo pozive iz inostranstva. To je dokaz da je pozorište za mlade zanimljivo publici u celom svetu - ističe za Wave magazin Ivan Tomić.

Pomoć su dobili i od japanskog glumca, koji je pre predstave uputio publiku u radnju predstave.

- Jednu od najstarijih knjiga o glumi napisao je Japanac Zeami. U toj knjizi se kaže da glumac treba da se raspita o običajima u mestu u kojem nastupa, što smo i učinili. Glumac mora da se adaptira na kreativan način, tako da intervencije i promene koje unosi ne ometaju predstavu, čak je čine boljom i pomažu publici da lakše prati.

Piše Nevena Šarčević
Beograd, Srbija

Нема коментара: